Månadskommentar december 2021

Året avslutades med stigande börser där Stockholmsbörsen var i topp samtidigt som kronan var fortsatt svag. Nyhetsflödet har dominerats av spridningen Omikron och hur pass allvarliga sjukdomsförlopp som följer för de som smittas. Marknaden verkar ha tagit till sig att mutationen är väldigt smittsam men att symtomen för de som drabbas är relativt milda, i alla fall för vaccinerade. Sverige följde en del andra länder och införde hårdare restriktioner, något som framför allt slår mot den redan hårt prövade nöjesindustrin. Från centralbankernas håll meddelades minskade tillgångsköp i en snabbare takt än tidigare kommunicerats, både från amerikanska FED och från ECB i Europa. Beskeden låg dock redan i förväntningarna och gav inga större reaktioner. Slutligen kan nämnas att inflationssiffror stod i fortsatt fokus och kommer så att göra under 2022.