Månadskommentar september 2020

Under september sjönk breda aktieindex i både USA och Europa. Även tekniktunga Nasdaqbörsen och världsindex var ned. Stockholmbörsen gick dock emot utvecklingen och stängde på plus. Noterbart är att stora index utvecklats väldigt olika under året där Nasdaqbörsen är bland dem som utvecklats bäst med en uppgång på knappt 30 % medan europeiska börser ligger i botten. Industri- och turistberoende länder som Italien och Spanien är ned mellan 20-30 % och indexet över de 600 största europeiska bankerna nådde sin lägsta notering sedan mätningarna startade 1987. Trots en andra våg av Covid-19 återhämtar sig ekonomierna och en del bolag återinför nu sina utdelningar. Vi ser dock en risk att återhämtningen tappar fart och att arbetslösheten kan komma att stiga när permitteringsstöd upphör efter årsskiftet och många företag varslar. Likväl är vi fortsatt positiva till aktier även om det är avgörande att vara selektiv.