Månadskommentar november

OMX30 slutade marginellt ner under november medan europeiska och amerikanska börser steg något. Bra BNP-siffror från USA och tillväxtsiffror från Tyskland under tredje kvartalet påverkade positivt. Handelssamtalen mellan USA och Kina fortsatte under månaden där förhoppningen är att nå ett Fas 1-avtal senast den 15:e december. Mot slutet av månaden hårdnade dock tonläget mellan länderna. Samtidigt som oroligheterna i Hong Kong har fortsatt och eskalerat skrev USA under ett lagförslag som stödjer demonstranterna – något som var mindre populärt från Pekings håll. Valet i Storbritannien hålls den 12 december, i dagsläget ser det ut som att Tories får egen majoritet i parlamentet vilket skulle underlätta en Brexit. För svensk del riktades återigen fokus mot de svenska bankerna och misstankar om penningtvätt i Baltikum.