Månadskommentar augusti 2021

Återhämtningen av den globala ekonomin fortsatte i augusti samtidigt som ökad smittspridning och inflationsoro tyngde. Vissa fraktpriser är upp hundratals procent under det senaste året och många företag ser ökade kostnader för insatsvaror men också svårigheter att överhuvudtaget få tag på dem. FED-chefen Jerome Powells anförande på den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole drog därmed till sig stor uppmärksamhet. Marknaden mottog hans besked positivt – inflationen är övergående, det kan ske en nedtrappning av stimulanser senare i år men bara om ekonomin visar sig vara tillräckligt stark. OMX 30 handlades ned något under månaden medan de flesta andra stora marknader slutade något upp. S&P 500 har slagit nya topprekord 53 gånger under 2021. I Kina kom ytterligare besked om hårdare regleringar för kinesiska bolag, utvecklingen på börserna var blandad. Den geopolitiska oron steg efter USA:s beslut att lämna Afghanistan.