Månadskommentar juli 2021

I juli har det varit fortsatt fokus på spridningen av deltavarianten av Covid-19. Antalet personer i behov av vård är dock fortsatt lågt vilket tyder på att vaccineringen ger effekt, vilket lugnat marknaden. Istället har rapportperioden för andra kvartalet styrt börshumöret. Av de bolag som redovisat sina siffror så har merparten mottagits positivt även om en del bolag fått se sina aktiekurser falla brant. Börserna i USA och Europa fortsatte därmed uppåt under juli. Börserna i Kina gick i motsatt riktning. Kinesiska myndigheter fortsätter att strama åt regelverk och på andra sätt påverka inhemska bolag, framför allt inom teknologi, fastigheter och utbildningsväsendet. Vår förhoppning är att syftet med de hårdare tongångarna är att höja anseendet för kinesiska bolag och, över tid, göra de mer attraktiva för investerare snarare än motsatsen. Slutligen kan nämnas att det kommer fortsatt höga inflationssiffror samtidigt som amerikanska 10-åringen fortsätter ner.