Monthly Comment January 2021

2021 startade relativt starkt med stigande börskurser. I USA lyckades demokraterna få majoritet i både representanthuset och senaten, den senare genom vicepresident Kamala Harris utslagsröst. Marknaden tog emot beskedet positivt, sannolikt för att det ökar chanserna för finanspolitiska åtgärder. Stormningen av Kapitolium i början av månaden påverkade inte marknaderna nämnvärt. Mot slutet av januari vände marknaderna nedåt. Bolagsrapporterna för fjärde kvartalet medförde en del större kursrörelser i enskilda bolag men generellt sett togs de emot väl. Betydligt större rörelser uppkom i samband med att röster på forumet Reddit/WallStreetBets, med miljontals följare, manade till köp i de mest blankade aktierna på marknaden, bland annat den amerikanska spelbutikskedjan Gamestop som steg drygt 2600 % som mest. Kursrusningarna tvingade de stora institutioner som lånat och sålt aktier att täcka sina positioner, en del med stora förluster som följd.